Evran og efnahagur ESB

Andstæðingar ESB fullyrða alltaf að efnahagur ESB sé að fara til fjandans þegar eitthvað bjátar á í löndum ESB. Þessi hérna grein er engin undanteking á því, verst fyrir höfund greinarinnar að hann hefur mjög rangt fyrir sér í fullyrðingum sínum. Það er einnig áhugavert að andstæðingar ESB virðast eiga í mestu vandræðum með að koma með tölur og aðrar harðar staðreynir til þess að styðja mál sitt þegar þeir fullyrða hlutina. Enda virðast andstæðinar ESB oftar en ekki toga tölur og staðreyndir útúr rassinum á sér þegar þeir fullyrða eitthvað, síðan þegar gengið er á þá til þess að sanna sitt mál, þá ritskoða þeir mann bara. (Aumingjaskapur í háklassa)

Hérna er ein skýrsla sem að andstæður ESB vildi ekki að þú fengir að sjá. Ég setti þetta í athugasemd hjá viðkomandi, en hann ákvað að sleppa því að samþykkja umrædda athugasemd og notaði frekar lélega afsökun til þess.

Spring economic forecast 2008-2009: growth moderates, price pressures a worry but, overall, EU weathers external headwinds rather well

Growth in the European Union is expected to ease to 2% in 2008 and 1.8% in 2009 from 2.8% in 2007 (1.7% and 1.5% in the euro area from 2.6% in 2007), according to the Commission’s spring economic forecast. The moderation in growth results from the persisting turmoil in the financial markets, the marked slowdown in the United States and soaring commodity prices, all of which are taking their toll on global activity. The EU economy is holding up relatively well thanks to sound fundamentals and is expected to create 3 million new jobs in 2008-2009 on top of the 7½ million in 2006-2007. But consumer price inflation is expected to surge temporarily to 3.6% this year in the EU against 2.4% in 2007 due to soaring energy and food prices, before coming down to an expected 2.4% in 2009 ( equivalent figures for euro area are 3.2% and 2.2% versus 2.1% in 2007).

“Economic growth is moderating in the EU and euro area and the current, imported inflationary pressures are a matter of concern. Whilst our economies have proved resilient to the external shocks so far, and we expect continued, albeit slower, job creation, we need to stick to sound macro-economic policies and carefully avoid starting an inflation spiral that would particularly affect low income families”, said Joaquín Almunia, Economic and Monetary Affairs Commissioner.

The Commission’s economic forecast published today projects economic growth at 2.0% in 2008 and 1.8% in 2009 in the EU (1.7% and 1.5% for the euro area). This is ½ percentage point (p.p.) lower than predicted in the autumn forecasts.[1] The final results for 2007 were 2.8% for the EU and 2.6% for the euro area.

External shocks are taking their toll…

The weaker economic outlook follows from continued distress in the financial markets, a marked slowdown in the US – which the Commission expects to grow 0.9% this year and 0.7% in 2009 versus 2.2% in 2007 – soaring commodity prices and a resulting cooling of global growth.

The Commission’s baseline scenario assumes that uncertainty about the size and location of credit losses will prevail until the end of this year, before gradually petering out during the first half of 2009. The fact that we have not seen much of an effect so far could imply either than transmission lags are longer than expected or that the resilience has improved further than we think in the EU.

Restina er hægt að lesa hérna.